Pesten is een probleem
Workshop ‘Pesten & Weerbaarheid’ bij inZicht
Gastouders en ouders waren 3 februari jl. welkom in ’t Marheem in Marum voor een workshop ‘Pesten & Weerbaarheid’. Pesten is een probleem van alle tijden en laat bij groot en klein diepe sporen na.
Gea Rutgers nam ons tijdens de workshop mee in het verhaal achter pesten. Waarom zijn er ‘pesters’ en waarom wordt een kind gepest.
Keur nooit een kind af, maar het gedrag
Het is niet fijn om als (gast)ouder te ontdekken dat een kind pest of gepest wordt.
Om pesten aan te pakken moet je zowel met de pester als met het slachtoffer aan de slag. Het is belangrijk om niet het kind, maar het gedrag van een pester af te keuren.
Er is een groot verschil tussen plagen en pesten. Dit moeten wij onze kinderen bij brengen. Pesten is altijd fout en kwetsend. Het vraagt aandacht van ons als (mede)opvoeders; ouders, school en samenleving. Samen kunnen wij er iets aan doen.
Verschillende vormen van pesten
Pesten kent allerlei vormen. Van fysiek, psychisch tot buitensluiten.
Op dit moment is het digitaal pesten sterk in opkomst. Digitaal pesten is ‘gemakkelijker’ voor de pester(s) aangezien het anoniem kan en er is weinig lef voor nodig. Slachtoffers van digitaal pesten zijn nergens meer veilig. Ook thuis gaan immers de berichtjes en beelden ‘gewoon’ door.
Pesten heeft ernstige gevolgen
Onderzoek toont aan dat kinderen met dit probleem zelden naar een ouder of docent gaan. Er rust nog steeds een taboe op, kinderen schamen zich. Dat vraagt van ons als samenleving dat we er alert op zijn en van ons als (mede) opvoeders dat we het juiste voorbeeld geven.
Er is momenteel volop aandacht in de media. Dit maakt ons bewust van de ernstige gevolgen die pesten met zich meebrengt. Er zijn diverse Pestprotocollen in gebruik en nieuwe in ontwikkeling.
We zijn op de goede weg, ieder kind verdient immers een fijne jeugd. Daar moeten wij samen voor zorgen!